RADU STANCU

Avocat au Barreau de STRASBOURG 

18 rue de Stockholm

 67000, Strasbourg, France 

téléphone : +33 (0)7 69 25 88 40 (France)

     +44 (0)730 587 637 (Roumanie)

e-mail: radu.stancu@email.com

n° Case :  245

radu stancu

avocat

docteur en droit

Enseignant des universités

RĂPIREA PARENTALĂ INTERNAȚIONALĂ A COPILULUI

25/03/2019

RĂPIREA PARENTALĂ INTERNAȚIONALĂ A COPILULUI

Soțul/Soția a plecat cu copilul nostru într-o alta țară fără consimțământul meu sau încălcând hotărârea judecătorească de interdicție. Ce pot face pentru a-mi recupera copilul?

Deplasarea copilului de către unul dintre părinții în străinătate, constituie o încălcare a condițiilor de exercitare a custodiei acestuia sau a autorității părintești recunoscute celuilalt părinte de către Statul în care copilul locuia în mod obișnuit înaintea deplasării sale.

 

Dacă sunteți victima răpirii copilului de către celălalt părinte prin ducerea lui într-un alt stat sau dacă întâmpinați dificultăți în menținerea relațiilor părintești cu copilul care locuiește în străinătate, trebuie să vă contactați în cel mai scurt timp Biroul de Drept al Uniunii, Dreptul Internațional Privat și Asistența Mutuală (Direcția Afaceri Civile și Sigiliul Ministerului Justiției), desemnat ca Autoritate Centrală pentru Franța sau pentru România, în vederea asigurării punerii în aplicare a instrumentelor internaționale de repatriere a copilului.

 

Dacă cererea dvs. îndeplinește condițiile legale, cazul dumneavoastră va fi preluat de instanțele judecătorești din statul membru în care a fost dus copilul, iar acestea vor decide dacă se impune returnarea copilului.

 

Cu toate acestea, exista două situațiile posibile in care aceasta procedură judiciară nu poate avea loc :


  • copilul este în pericol în țara în care a locuit înainte de răpire;
  • copilul are vârsta necesară pentru a declara că nu dorește să se întoarcă.


Atât dumneavoastră, cât și copilul aveți dreptul de a fi audiați de instanță pe parcursul procedurilor judiciare. Durata medie a procedurii judiciare de repatriere a copilului este de 6 luni.


Atenție!

Decizia privind încredințarea autorității parentale unui părinte dată de o instanța a unui stat membru UE nu poate fi anulată prin ducerea copilului într-un alt stat și încercarea de a obține acolo o hotărâre judecătorească diferită fața de cea inițială.